Omvårdnad och monitorering av inneliggande katter med dyspné - Folkesson, Ida; Ribbling, Jennifer (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2022)
Dyspné är ett relativt vanligt tillstånd bland katter som skrivs in på djursjukhusens intensivvårdsavdelningar. Det finns ett flertal olika sjukdomstillstånd som kan orsaka dyspné, vilket gör att diagnostik och behandlingsmetoder varierar. Då känslan av att inte få luft är ett mycket stressande tillstånd måste katter med dyspné hanteras mycket varsamt. Även en lindrig ökning av patientens stressnivå kan vara dödlig. För att öka chansen till överlevnad hos dessa katter krävs att personalen på djursjukhuset har tillräcklig kunskap för att kunna sätta in rätt åtgärd snabbt. Det krävs också insikt hos personalen om att diagnostik kan behöva vänta, då stabilisering av patienten måste ha högsta prioritet. Syftet med detta examensarbete var att ge en bild av hur omvårdnad och monitorering av dyspnoiska katter går till i praktiken på svenska djursjukhus samt att undersöka om det fanns någon diskrepans mellan praktik och vetenskaplig litteratur. Arbetet består av en litteraturstudie samt en intervjustudie i vilken tre legitimerade djursjukskötare med erfarenhet av intensivvård deltog. Resultaten tyder på att det viktigaste vid monitorering och omvårdnad av katter med dyspné är att reducera deras stress genom att låta dem återhämta sig i en syrgasbur samt ge dem lugn och ro. Det framkom i intervjustudien att informanterna från samtliga djursjukhus upplevde omvårdnaden vid dyspné som komplicerad, då patienten kräver minimal hantering för att inte få ett stresspåslag. Detta blir problematiskt då patienten fortfarande kan vara i behov av diagnostik och behandling. Även om det i ett akut skede är av största vikt att försöka hjälpa patienten att återgå till normal andning, bör djursjukskötare sträva efter att bibehålla en holistisk syn på patienten för att uppnå så god omvårdnad som möjligt. Sammanfattningsvis finns det ett behov av ytterligare forskning gällande omvårdnad av katter med dyspné, då befintlig litteratur främst tar upp diagnostik och behandling av bakomliggande orsaker. Då omvårdnad och monitorering kan vara avgörande för dessa patienters överlevnad är det viktigt att kunna erbjuda rätt vård till den enskilda patienten.