Utfodring med kraftfoder hos svenska hästar - Claesson, Louise; Oscarsson, Andrea (2022)
I dagens samhälle utfodrar många hästägare sina hästar med kraftfoder utöver grovfoder. Att utfodra med kraftfoder kan vara en bidragande faktor till att hästen kan utveckla hälsorisker som bland annat kolik, fång, magsår, diarré och stereotypier. Det är viktigt att en foderstat blir korrekt balanserad för att hästen ska uppfylla sitt energi- och näringsbehov, detta kräver dock kunskaper från hästägare då många faktorer ska vägas in. Syftet med arbetet var att genom en enkätstudie undersöka hästägares kunskaper kring utfodring av hästar. Enkätstudien riktade sig till hästägare i Sverige och distribuerades via olika Facebookforum. Totalt inkom 1993 svar och av dessa slutfördes 1612. Frågorna i enkäten berörde bland annat varför hästägarna gav kraftfoder, vad deras huvudsakliga sysselsättning med hästen var samt var de inhämtat sina kunskaper kring utformning av en foderstat. Resultatet från enkätstudien visade att majoriteten av hästägarna hade utfört en grovfoderanalys och beräknat foderstaten utifrån den. Dock fanns det en del hästägare som svarade att de inte utfört en beräkning på foderstaten. De flesta hästägarna angav att motionsridning, dressyr och hoppning var den huvudsakliga sysselsättningen för hästen. Det var endast ett få antal som svarade att deras häst användes till intensiv träning såsom travlöp, distansritt eller galopplöp. En stor andel av hästägarna svarade att de gav kraftfoder för att balansera upp ett bristande grovfoder, för att få i hästen extra vätska och energi eller för att hästen var gammal. De flesta hästägare trodde att det fanns risker med att ge kraftfoder och många var medvetna om att kolik, fång eller magsår var några av dessa. Trots detta valde vissa hästägare att utfodra sina hästar med kraftfoder. Sammanfattningsvis visar arbetet att det finns en kunskapsbrist hos hästägare gällande utfodring med kraftfoder. Detta kan leda till hälsorisker som bör förebyggas genom att utbilda hästägarna. Veterinärer och djursjukskötare har utbildning inom ämnet och ska vara objektiva så det är viktigt att de tar en ledande roll i utbildningen av hästägare.