Praktisk utfodring av svenska hundar - Bratt, Nellie; Mårtensson, Linn (2022)
Det är användbart för djurhälsopersonal att ha en förståelse för hur svenska hundar utfodras i hemmet och hur djurägaren tänker vid val av foder. Verksamma inom djurens hälso- och sjukvård kan därmed anpassa sin rådgivning gällande foder och utfodring samt omvårdnaden i den dagliga verksamheten. Endast ett fåtal studier har tidigare undersökt hur hundägare utfodrar sina hundar och vilka faktorer som påverkar deras foderval. Därför är det väldigt relevant att undersöka hur utfodringsrutinerna hos svenska hundägare ser ut idag. Syftet med detta arbete var att få en överblick av hur svenska hundägare utfodrar sina hundar och för att få en förståelse för hur de tänker vid val av foder. Denna studie inkluderar en enkätstudie samt en litteraturgenomgång innehållande relevant information från tillgänglig litteratur och resultat från tidigare studier. Enkäten som distribuerades till svenska hundägare via internet inkluderade frågor som exempelvis berörde utfodring, hur ofta de gav godis/ben till sin hund och anledningar till detta. Respondenterna fick även ange hur de värderade olika foderegenskaper när de valde foder, vad som påverkat deras foderval samt huruvida de hade förtroende för djursjukskötarens/veterinärens förmåga att ge råd angående foder. 522 enkätsvar samlades in varav 481 var fullständiga och inkluderades i studien. Majoriteten (73