Värderingar som styr den fysiska planeringen i fjällmiljö - Lundqvist, Vera; Persson, Olivia (2022)
De svenska fjällområdena med dess vidsträckta landskap och unika artsammansättning hotas av framtidens klimatförändringar, vilka väntas medföra en förlust av befintliga livsmiljöer. Fjällmiljön hotas även av ett ökat intresse för exploatering. Storslagen fjällmiljö är ett av Sveriges 16 miljökvalitetsmål och uppsatt i syfte att bevara fjällmiljöns ekosystem, natur- och kulturmiljöer, samt värden för friluftsliv. En viktig grundpelare i målet är bevarandet av rennäringen, vars betande renar har en viktig ekologisk funktion och stor inverkan på den biologiska mångfalden. Arbetet är en fallstudie som ämnar att jämföra de värderingar som är framstående inom planprogrammet för exploateringen av Rödkullen i Åre kommun och inom miljökvalitetsmålet Storslagen fjällmiljö. Syftet är att undersöka hur väl ett exploateringsprojekt bidrar till att uppnå ett miljökvalitetsmål. För att identifiera värderingarna används Ian Thompsons kategorier sociala, estetiska och ekologiska värderingar. Dessutom diskuteras hur ekonomiska intressen och begränsningar kan påverka värderingarna. Resultatet av denna studie indikerar att exploateringsprojektet kan komma att bidra till delar av miljömålet, framförallt vad gäller bevarandet av friluftsliv och landskapsbild. Stora delar av planprogrammet bidrar dock inte till uppfyllandet av målet, detta främst på grund av att rennäringen inom planområdet inte bevaras. Resultatet visar även att denna jämförelse kan bidra till att identifiera vilka prioriteringar inom ett visst exploateringsprojekt, samt hur dessa prioriteringar överensstämmer med prioriteringarna i ett visst miljömål.