Effekten av engångsbehandling med ultraljudstandborste för tandstensborttagning på hund - Andersson, Gunilla; Palm, Jenny Madeleine (2022)
Vikten av god munhälsa för sällskapsdjur, och munhälsans betydelse för helhetshälsan hos sällskapsdjur, uppmärksammas i allt högre utsträckning. Tandsten hos hund är vanligt förekommande och bildas när plack på tanden mineraliseras. Tandsten i sig är inte patogen men utgör en gynnsam grund för ökad plackbildning, vilket kan initiera den inflammatoriska processen i parodontal sjukdom. Professionell tandrengöring (PTR) under anestesi är det effektivaste sättet att eliminera tandsten. Det är viktigt med en föregående undersökning av hundens munhälsa av legitimerad veterinär, för att inte fördröja eventuell nödvändig behandling av frakturer eller pågående parodontal sjukdom. Djurägare bör därefter fortsätta med daglig tandborstning för att minimera plackbildning. Hundtrimmare erbjuder tandstensborttagning med ultraljudstandborste som en engångsbehandling under 45 minuter. Studiens syfte var att undersöka om ultraljudstandborstning vid ett engångstillfälle under sex minuters behandlingstid kan eliminera synlig tandsten och om hunden visar tecken på stress under behandlingen. I studien inkluderades 17 hundar. Tand C1 och P4 i överkäken behandlades utan anestesi eller sedering, i sex minuter på varje tand med ultraljudstandborste. Hundarna randomiserades vilken sida i överkäken som skulle behandlas, nio hundar behandlades på vänster sida, åtta hundar behandlades på höger sida. På varannan hund behandlades tand C1 först och på varannan behandlades tand P4 först. Hundarnas stressnivåer bedömdes i samband med tandborstningen utifrån den femgradiga Fear Anxiety Stress-scale (FAS-skalan), under behandlingsminut 1, 3 och 6. Efter fyra dagar bedömde en legitimerad veterinär, med doktorsgrad inom odontologi hos hund, vilken sida som blivit behandlad. Veterinären bedömde korrekt avseende vilken sida som var behandlad på 11 av 16 hundar, med signifikans på nivå p <0.05 (Chi2-test goodness of fit). På tre hundar felbedömdes obehandlad sida som behandlad sida. På två hundar kunde veterinären inte bedöma vilken sida som blivit behandlad. Studien visade att endast en begränsad mängd tandsten kan elimineras med sex minuters tandborstning med ultraljudstandborste. Engångsborttagning av tandsten med ultraljudstandborste kan främst ses som en kosmetisk åtgärd. Hundarna uppvisade obetydlig stress i samband med behandlingen över tid. Däremot visade de en signifikant minskad stressnivå (parat t-test p=0,003) i pausen mellan tandbyte jämfört med innan påbörjad behandling, vilken kan betyda att hundarna lugnade sig när de visste hur behandlingen gick till. Hundarna bedömdes ha signifikant lägre stressnivåer (parat t-test p=0,045), under behandling av tand C1 jämfört med tand P4. Sammantaget visade studien att behandling med ultraljudstandborste accepteras väl av hundar, och att de inte blir märkbart stressade av behandlingen.