Hälsofrämjande kvaliteters uttryck i relation till utevistelser på vintern - Nivala, Emma; Ryberg, Jennie (2022)
Hälsoeffekterna av utevistelser har fått allt större betydelse i forskningen de senaste årtiondena, vilket lett till ett ökat intresse för att anlägga hälsoträdgårdar där både aktiva och passiva aktiviteter erbjuds i syfte att stötta personer i rehabiliteringsprocessen. Syftet med arbetet är att undersöka hur teoretiska utgångspunkter om hälsofrämjande gestaltning kommit till uttryck i en hälsoträdgård för att bidra till ökad kunskap om hälsofrämjande design och dess betydelse för utevistelser på vintern. Som representation för teoretiska utgångspunkter baseras studien på Perceived Sensory Dimensions (PSD). De åtta hälsofrämjande miljökvaliteterna i PSD undersöks i relation till användningen på vintern i Väddö Hälsoträdgård genom en platsanalys samt intervju med en verksam i trädgården. Resultatet visar att främst fyra kvaliteter framträder: kultiverad, diversifierad, öppen och social. De övriga fyra kvaliteterna naturlig, sammanhållen, skyddad och rofylld framträder marginellt eller inte alls. Kvaliteternas framträdande påverkar till viss del även trädgårdens undermåliga användning på vintern genom avsaknaden på skyddade och rofyllda platser, samt naturlig vegetation. Därutöver verkar PSD ge utrymme för olika tolkningar och sakna riktlinjer för hur teorin ska förverkligas i praktiken. Sammanfattningsvis bör de teoretiska utgångspunkterna i PSD tydliggöras för att bidra till ökad tillgänglighet av hälsofrämjande miljöer och aktiviteter, som ett steg i att uppnå ett mer hållbart samhälle och realisera regeringens folkhälsomål och FN:s hållbarhetsmål.