Naturlika planteringar med upplevelsevärden : en studie om vegetationsstrukturens betydelse för stadens gröna rum - Nessmar, Nathalie (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2022)
Naturlika planteringar utgör en stor del av den vardagsgrönska som människor möter i staden. Planteringarna anlades på 60- och 70-talet som ett komplement till stadens finparker, med ett löfte om upplevelserik grönska och låga skötselkostnader. Dessvärre håller inte planteringarna vad de en gång lovade och idag motiveras naturlika planteringar snarare utifrån ekologiska värden än deras upplevelsekvaliteter. Uppsatsen syftar till att öka medvetenheten kring stadens naturpräglade vegetationsbestånd utifrån mänskliga preferenser. Målet är därmed att ta reda på hur vegetationsstrukturen i naturlika planteringar kan utformas för att bidra till högre upplevelsevärden i stadens närparker. Kunskapsgrunden för arbetet bygger på forskningsstudier inom miljöpsykologi som kan förklara de upplevelsemässiga krav som människor ställer på en naturlik miljö. Kraven sammanfattas till fem nyckelord, komplexitet, läsbarhet, genomsikt, antydan till omvårdnad och artrikedom. Nyckelorden används i sin tur som ett verktyg för att värdera olika vegetationsstrukturer utifrån mänskliga preferenser. Ett urval av vegetationsstrukturer presenteras i en teoretisk förklaringsmodell för naturlika planteringar. Förklaringsmodellen tillämpas praktiskt i uppsatsens exempelstudie där två olika naturlika bestånd kommer att studeras utifrån vegetationsstrukturen. Resultatet visar att beståndet på plats 1 (Fågelparken) kan bidra med 3 av 5 upplevelsevärden. Plats 2 (Holmebergska tomten) kan bidra med 4 av 5 upplevelsevärden. Avslutningsvis presenteras förslag på vegetationsstrukturer som lämpar sig i ett urbant sammanhang med mänskliga preferenser i fokus. Studiens slutsats är att naturlika planteringar måste uppfylla såväl trygghetsrelaterade krav (genomsikt och antydan till omvårdnad) som direkt upplevelsemässiga (komplexitet och artrikedom). Förslag på sådana vegetationstyper är: • Tvåskiktade bestånd med välutvecklat mellanskikt. • Treskiktat bestånd med svagt utvecklat buskskikt. • Mångskiktat bestånd med starkt grupperad mosaikartad underväxt. • Ljust och högörtsrikt lågbestånd med eller utan överståndare.