Dagvattenhantering som ger mervärden : en undersökning av två dagvattenanläggningar i Uppsala kommun - Karlsson, Vera Linn (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2022)
Växande städer och ökad nederbörd är ett faktum i dagens samhälle och dagvattenhantering har därför blivit en allt viktigare del av stadsplaneringen. Städernas hårdgjorda ytor försvårar dagvattnets infiltration i marken och risken för översvämningar ökar. Dessutom leder dagvattnet med sig oönskade föroreningar från urbana miljöer till mottagande vattendrag, sjöar och hav. På grund av ökad efterfrågan tillsammans med höga markpriser, har ett skifte i fokus skett inom planering av dagvattenhantering, från att endast leda bort, fördröja och rena vatten, till att bidra med mervärden och berika stadsmiljön. Denna studie undersökte hur värden prioriterades vid planeringen av två dagvattenanläggningar i Uppsala, anlagda 2004 och 2021, samt vilka värden som gick att utläsa hos de färdiga anläggningarna. De mervärden som undersöktes låg inom kriterier för estetiska, sociala och ekologiska värden, baserade på teorier av Ian Thompson (2000a, b, 2014), Nick Robinson (2016) samt information om ekologisk och social hållbarhet. Utifrån kriterierna skapades ett analysprotokoll som användes för att identifiera mervärden i de två dagvattenanläggningarna. Detta analysprotokoll kan även användas vid undersökning av mervärden i andra projekt inom landskapsarkitektur. Resultatet av undersökningen indikerade att båda anläggningarna hade mervärden inom alla kriterier, men i den nyare lades ett större fokus på mervärden redan i planeringsskedet än i den äldre. Vidare indikerar undersökningen att framtida arbeten med mervärden kan bidra till hållbara miljöer för människa och natur.