Garnlavshabitat i Vilhelmina kommun - Forslund , Ida; Lindgren, Nils (2010)
Intensivt skogsbruk har medfört stora förändringar i den boreala skogens struktur och sammansättning. Epifytiska gammelskogslavar så som garnlav, Alectoria sarmentosa, tillhör de arter som drabbats hårt av korta omloppstider och ökad fragmentering av skogen då de kräver gamla träd som substrat samt är känsliga för förändringar i mikroklimat. Vi har med en GIS-analys gjort en modellering över hur stor andel lämpligt habitat för garnlav som finns i Vilhelmina kommun samt hur det är fördelat i landskapet. Modellen baserades på en regressionsfunktion med data från Riksskogstaxeringens inventeringar av hänglavar som grund. En utsökning med kNN-data (satellitdata över Sveriges skogsmark) som bas gjordes och en karta över var i landskapet det förelåg hög sannolikhet att påträffa bra habitat för garnlavar producerades. Resultatet visade att 28,4 % av skogsmarken i Vilhelmina kommun med relativt högt skattad sannolikhet (över 0,35) innehåller bra habitat. Detta är en större andel än medelvärdet 14 % för Sverige, vilket kan förklaras av bl.a. lägre intensitet av skogsbruk och den förhållandevis höga granandelen i kommunen. Med anledning av garnlavens svårigheter att sprida och etablera sig till nya platser är områdesskydd av de områden som idag håller välmående garnlavspopulationer därför, enligt vår mening, den enskilt viktigaste åtgärden för att säkra garnlavens framtid i Vilhelmina kommun.