Träds påverkan av luftföroreningar i urbana miljöer - Henriksson, Elna (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2022)
Luftföroreningar är ett hälsoproblem i dagens urbana miljöer och har varit ett problem i många årtionden. Många insatser görs för att minska mängden föroreningar i luften och framsteg har gjorts. Trots det dör omkring 7600 personer per år i Sverige en för tidig död på grund av skadorna partiklar och gaser i luften orsakar. Ett sätt att förbättra luftkvalitén är med hjälp av träd. Träd bidrar med flera ekosystemtjänster, varav en är en reglerande tjänst där träd renar luften från föroreningar genom att filtrera luften. Syftet med den här uppsatsen är att genom en litteraturstudie undersöka hur träd kan påverka luftkvalitén i urbana miljöer och hur man kan tänka kring projektering i staden. Litteraturstudien visade att genom torrdeposition kan föroreningar fastna på träd. Bladen kan även uppta föroreningar genom bladen. Mängden bladarea hos träd är därför en viktig faktor för filtrering och upptag av luftföroreningar. Trädets uppbyggnad, kronans porositet och hur nära träd står till andra träd eller föremål har en stor betydelse för hur vindflödet kommer att påverkas. Således kan träd användas för att minska koncentrationen av föroreningar i luften i trädets närområde, med störst inverkan inom 30 meter men det kan mätas en differens upp till 300 meter. Vid projekterande med träd i staden i syftet att minska mängden luftföroreningar är det flera faktorer som måste has i åtanke; valet av träd, hur man placerar dem och stadens bebyggelsestruktur är alla viktiga faktorer som kommer påverka hur vinden rör sig i rummet. Men användningen av träd för att minska luftföroreningar är snarare ett hjälpmedel än en lösning för att förbättra luftkvalitén i den urbana miljön.