Alriksgårdens trädgård : en trädgårdshistorisk undersökning - Dahlqvist, Emilia (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2022)
Arbetet syftar till att ta fram ett kunskapsunderlag inför ett återställande av en trädgård. Trädgården tillhör gården Alriksgården som ligger i Kulturens Östarp i Sjöbo kommun. Kulturens Östarp är en del av Kulturens museiverksamhet och drivs av Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige. Kulturens Östarp drivs som en lantbruksmiljö från 1800-talet med bland annat en 1800- talsgård. Kulturens Östarp är ett kulturreservat och på reservatet ligger ytterligare en gård, Alriksgården, som är på väg att bli en del av museiverksamheten. Gården ska ha ett fokus på 30-tal och i samband med att gården ska bli en del av verksamheten ska trädgården återställas och bli en del av besöksmålet. Det här arbetet är ett första steg och syftar till att vara ett underlag att arbeta utefter i återställandet av trädgården. Underlaget bygger på en dokumentation av trädgården så som den ser ut idag och på källmaterial som berör Alriksgårdens trädgård.