Askens framtid : konsekvenser och hantering av askskottsjukan ur ett ekologiskt perspektiv - Tångby, Linda; Johansson, Veronika (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2022)
Asken (Fraxinus excelsior) är ett av våra ädellövsslag och dess existens hotas av den vindburna svampsjukdomen askskottsjukan. Sjukdomen upptäcktes först i Polen i början av 90-talet och spreds under en 20-årsperiod till de flesta länder i Europa. Askskottsjukan orsakas av sporsäcksvampen Hymenoscyphus fraxineus som har sitt ursprung i Asien. Sjukdomen förekommer i skogar, i kulturlandskap och i städer runt om i Europa. Träd i alla åldrar drabbas men de yngre individerna tycks mest mottagliga och uppvisar snabbt symtom i form av vissnande skott och missfärgningar på stam och grenar och dör ofta inom ett par år. Studier har visat att alla arter av ask insjuknar i askskottsjukan men i olika grad. F. excelsior är den art som visat sig mest mottaglig för sjukdomen. Handel är en stor orsak till spridningen av askskottsjukan. Skötselåtgärder och beskärning anses inte tillräckligt effektiva för att stoppa smittspridningen. Forskning i Sverige och runt om i Europa pågår för att ta fram resistent plantmaterial och förhoppningen är att askens existens och möjlighet att nå hög ålder kan säkerställas. För den biologiska mångfalden har asken stor betydelse. Forskning visar att antalet arter av bland annat insekter, lavar och mossor knutna till ask är hela 483 st i Sverige. Bland dessa finns uppskattningsvis 53 st arter som är helt beroende av asken för sin existens. Vidare hyser asken tillsammans med almen, som är starkt hotad av almsjukan, 115 st gemensamma arter som endast kan leva på eller av dessa två trädslag. Om asken och almen skulle försvinna kommer många arter knutna till dem också försvinna. En utrotningskaskad är att vänta. Vikten av att träd kan bibehålla sin vitalitet och få nå hög ålder är stor för den biologiska mångfalden. Många arter knutna till träd är helt beroende av tillgång på död ved och håligheter, vilket yngre träd sällan kan erbjuda. För att säkerställa askens fortlevnad, och därmed bevara biologisk mångfald, behövs förädling av resistent plantmaterial.