Kiruna stadsomvandling - Ajanki, Jenny; Engvall, Lotta (2022)
Människan har alltid anpassat landskap utefter sina egna och samhällets behov, och därmed är förändringar en naturlig del av landskapets utveckling. Just nu genomgår staden Kirunas landskap drastiska förändringar till följd av gruv- och mineralkoncernen LKABs järnmalmsbrytning i Kirunagruvan. Stora delar av staden rivs för att ge plats åt gruvans expansion, medan nya delar av staden byggs upp på andra platser. Detta är ett omfattande omvandlingsprojekt - Kiruna stadsomvandling. De radikala förändringarna påverkar stadens invånare, då deras hemmiljö inte längre är sig lik. Studiens syfte har varit att få förståelse för hur relationen mellan människa och plats påverkas vid omfattande förändringar av landskap. Därför har studien ämnat undersöka medborgarnas perspektiv på den pågående stadsomvandlingen i Kiruna, samt hur invånarnas synpunkter har tillvaratagits av styrande aktörer. För att ta reda på detta har en kvalitativ fallstudie genomförts, vars centrala metod har varit intervjuer med tre av stadsomvandlingens huvudsakliga aktörsgrupper; Kirunas invånare, Kiruna kommun samt LKAB. Studiens resultat visar att Kirunas invånare accepterar stadsomvandlingen och generellt sett är positivt inställda till den, samtidigt som de känner motstridiga känslor; sorg för de omtyckta platser som rivs, samt både förväntan och skepsis inför stadens nya delar som byggs. Styrande aktörer har tagit invånarnas perspektiv i beaktning i planeringen av Kiruna stadsomvandling genom en utökad medborgardialog. Därtill bevaras och flyttas ett antal utvalda byggnader och objekt av kulturhistoriskt värde till nya stadsdelar, för att bevara stadens historia och identitet. Kirunaborna ställer sig positiva till detta, men tvivlar samtidigt på om Kirunas identitet kommer finnas kvar, och om nya Kiruna kommer kännas som hemma.