Produktion av biofilm med MRSA, MRSP eller Campylobacter jejuni, samt hur olika desinfektionsmedel påverkar den - Viklund, Moa Therése (2022)
I denna studie ingick såväl produktion av biofilm i en statisk modell med mikrotiterplattor där biofilmen fick växa ostört i 5 dagar i inkubationsskåp i 30 °C, samt en mer dynamisk modell. I den dynamiska modellen ingick vattenledningsrör där buljong och bakterier växt i inkubationsskåp i 30 °C i 5 dagar för att sedan stå i rumstemperatur i ytterligare 5 dagar med daglig skakning i en timme, samt att buljong byttes ut vid dag 5 och nya bakterier tillsattes dag 7. Dessutom undersöktes hur olika desinfektionsmedel (hypoklorsyra, väteperoxid, perättiksyra, 70 % etanol, buffrade syror och peroxymonosulfat) påverkade biofilm som producerades av Staphylococcus spp. såväl som Campylobacter jejuni i blandflora. Totalt analyserades 3264 mikrotiterbrunnar och 765 vattenledningsrörbitar för att kunna göra en samlad bedömning vilket desinfektionsmedel som hade mest effekt på att avlägsna biofilm in vitro och huruvida Stafylokocker och C. jejuni överlevde desinfektionen. Resultaten indikerar att desinfektionsmedlet måste anpassas efter den specifika miljön och den specifika bakteriefloran som träffas på då effektiviteten skiljer sig mellan olika typer av biofilm. Effekten av mekanisk rengöring visas heller inte kunna ersättas av endast desinfektionsmedel. Denna studie visade att väteperoxid hade störst förmåga att desinficera ytorna som ingick i den här studien, och kan därmed fungera som ett komplement i rengöringsrutiner multidisciplinärt. Vidare forskning med statistiska analyser krävs för att bekräfta eller förkasta resultaten.