Sjukdomar och skador hos hund relaterade till utfodring - Sjöholm, Elinor (2022)
Att utfodra sina hundar med färskfoder, raw meat based diets (RMBD), har ökat i popularitet de senaste åren. Förespråkare framhåller hur RMDB är det bästa nutritionella valet och kan förbättra hundarnas hälsa. Andra mer kritiska författare nämner risk för gastrointestinal skada, tandfrakturer samt risk för att orsaka sjukdom hos både djur och människa som kommer i kontakt med eventuella smittoämnen från fodret. Syftet med studien var att se om det finns någon skillnad i förekomst av sjukdomar såsom kräkningar, diarré, tandfraktur samt tarmruptur hos hundar som utfodras med RMBD i jämförelse med hundar som utfodras med värmebehandlat foder. Studien baseras på informationsinhämtning från journaler på SLU Universitetsdjursjukhus, från 458 patienter med magproblem, 21 med tandfrakturer och två patienter med både magproblem och tandfraktur vilka inkluderades i både gruppen med magproblem samt tandfraktur. Inga besök med tarmruptur registrerades under angiven studieperiod. 46 % (n= 210) av hundarna som besökte djursjukhuset för magproblem utfodrades med kommersiellt värmebehandlat foder, 12 % (n= 56) hade inslag av RMBD i sin diet, två hundar fick hemlagad mat och 41 % (n= 190) angav inte vad de utfodrats med. Av de som besökte för tandfraktur utfodrades 19 % (n= 4) med kommersiellt värmebehandlat foder, 14 % (n= 3) hade inslag av RMBD i sin diet och för 67 % (n= 14) var utfodring ej angiven. Att så pass många inte hade uppgett vad de utfodrats med gör det svårt att dra slutsatser kring resultaten. Risken för gastrointestinala skador i samband med utfodring med RMBD tas upp i flera artiklar, men det behövs fler vetenskapliga studier för att kunna dra en slutsats om utfodring med RMBD innebär en ökad risk för gastrointestinala skador eller inte. Även risken för tandfrakturer i samband med utfodring med RMBD tas ofta upp i litteraturen, och nära 50 % av de med tandfraktur i denna studie som angav utfodringstyp uppgav att de åt RMBD. Det var dock många som ej uppgett utfodringstyp och det går därför inte att säga att RMBD skulle öka risken för tandfrakturer. I flera andra studier var det vanligt att hundar i rasgrupp 1 utfodrades med färskfoder. I hundrasgrupperna är hundarna grupperade efter antingen gemensam bakgrund eller arbetsområde. I denna studie var det flest hundar antalsmässigt i rasgrupp 1 och 9 som åt färskfoder, medan hundar i grupp 10 utmärkte sig procentuellt med över 40 % hundar som utfodrades med färskfoder. I grupp 1 ingår vall- boskaps och herdehundar, grupp 9 består av sällskapshundar och grupp 10 består av vinthundar. Över 40 % av de hundar i rasgrupp 10 som besökte för kräkning, diarré eller tandfraktur utfodrades med RMBD. Utan statistiska analyser går det ej i denna studie att med säkerhet säga om det finns ett samband eller inte mellan utfodring med RMBD och kräkning, diarré, tandfraktur eller tarmruptur. Nyckelord: RMBD, Raw meat based diets, kräkning, diarré, tandfraktur, tarmruptur, färskfoder, BARF