Hur påverkas daggmaskar av markpackning? - Oumar, Kifilo (2022)
Det här arbetet gjordes med ett färdigställt dataset över antal och biomassa av daggmaskar från ett fältförsök med markpackning. Målet med arbetet har varit att undersöka om daggmaskarna har påverkats negativt av markpackning, i kombination med andra abiotiska faktorer som förekommer under varje växtsäsong. Med hjälp av det statistiska programmet R version R-4.0.3 gjordes en variansanalys med Fisher’s Least Significant Difference (LSD) test med ett split-split-plot upplägg. Fältförsöket pågick i två år (2018–19), och studerade markpackning (behandlingsrutor) och inom dessa odlades olika vetesorter (sortrutor). Resultatet av de statistiska analyserna för det totala antalet daggmaskar visade att år hade en påverkan på antal daggmaskar (p= 0,009). Det fanns fler daggmaskar år 2018 än 2019. För den totala biomassan av daggmaskar visade analysen att år hade en påverkan (p= 0,01) men biomassan påverkades också av markpackning (p= 0,02). Det fanns även en interaktion mellan år och markpackning (p= 0,0005). Biomassan var högre år 2018 än 2019 och var högre i opackade parceller än i packade parceller. Vetesorten hade ingen effekt på vare sig antal eller biomassa av daggmaskar. I analysen undersöktes också hur de olika ekologiska grupperna av daggmaskar påverkats. Resultatet visade att både antal och biomassa av endogeiska arter påverkats av år (p= 0,006 och p= 0,0001) men för de djuplevande aneciska arterna var det endast antal som påverkades av år (p= 0,02). Generellt visade resultatet att daggmaskar påverkas negativt av markpackning.