Inavelsgrad i stängda stamböcker - Olsson, Sophie (2022)
Med hjälp av high density SNP, en metod för att kartlägga basparspolymorfism, undersöktes släktskap och inavelsgrad hos fem svenska fårraser. Inavelsgraden undersöktes med avseende på heterozygoti samt antal och längd för s.k. runs of homozygosity (ROH). Resultaten visade varierade inavelsgrad hos de olika raserna. Variationen av inavelsgrad inom några av raserna var relativt hög, något som tyder på att det finns genetiskt värdefulla individer att speciellt ta i beaktning vid utvärdering av avelsprogram. För att bidra med kunskaper om specifika genetiskt värdefulla individer behöver fler djurs genom analyseras.