Naturban - Lovisin, Sara; Vidén, Josefin (2022)
Städer ligger ofta i områden med en naturligt hög biologisk mångfald. De globala klimatförändringarna innebär en ökad förekomst av extremväder vilket tillsammans med storskaliga monokulturella landskap utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Städer har potential att utgöra ekologiskt värdefulla miljöer om de utformas på rätt sätt och där spelar landskapsarkitekten en central roll. Detta arbete avser att ge ett exempel på hur en park längs en å i en urban kontext, i detta fall Fyrisån i Uppsala, kan utformas för att innehålla både sociala och ekologiska värden, samt utgöra en miljö som är resilient mot klimatförändringar. Naturbaserade lösningar lägger grunden för utformningen i syfte att skapa mervärden inom exempelvis människors hälsa, ekologi och vattenrening.