Stadsträdens reglerande roll i stadsrummet - Studeny, Clara; Lindholm, Johanna (2022)
I detta arbete sammanfattas och fördjupas frågan om stadsträd kan, genom deras reglerande ekosystemtjänster, bidra med att förbättra hälsan hos invånarna i Malmös innerstad. Vidare diskuteras i vilken utsträckning endast stadsträd kan förse invånarna med tillräckligt stor effekt av de reglerande ekosystemtjänsterna. Malmö är en stad som har en kraftig expansion vilket till stora delar sker genom förtätning. Förtätningen påverkar innerstadens uppbyggnad vilket bland annat resulterar i ett lokalklimat som skiljer sig från omgivningen runt staden, ökade föroreningshalter samt ökad bullernivå. När stadsbilden förändras riskerar många grönytor att försvinna till förmån för bebyggelse, vilket ökar de negativa effekterna ytterligare. Detta skapar ett större behov av stadsträd, för att kompensera samt öka tillgången av reglerande ekosystemtjänster inom staden. Stadsträd är därmed en viktig del av den gröna infrastrukturen och behövs även för framtidens förväntade klimatförändringar. Stadsträd bidrar till reglerande ekosystemtjänster. De har en förmåga att fixera luftburna partiklar samt omvandla föroreningar genom fotosyntesen, vilket bidrar till renare stadsluft. Med hjälp av evapotranspirationen regleras luftfuktigheten vilket, i kombination av trädkronornas skuggande effekt, reglerar lokalklimatet i staden. Blad- och grenverk fångar upp ljudvågor vilket hjälper till att minska bullernivån. Stadsträdens förmåga att bidra till de reglerande ekosystemtjänsterna är baserad på art, placering och vitalitet. Vilket i sin tur väljs utifrån vilka av trädets bidragande funktioner som ska utnyttjas för respektive situation. Kompetensen hos praktiker samt ändamål är avgörande faktorer för att stadsträden ska få rätt förutsättningar. Detta för att i sin tur ha möjlighet att erbjuda maximal effekt av reglerande ekosystemtjänster och därmed kunna bidra med hälsofrämjande fördelar för invånarna i Malmö. Endast stadsträd i hårdgjord miljö kan till viss del bidra till förbättrad hälsa. Det är dock ändamålet som är avgörande för vilken samt mängden reglerande ekosystemtjänster som bidrar till de hälsofrämjande fördelarna för invånarna i Malmö stad.