Vatten utan gränser - Tiger, Therese; Ottosson Lameri, Thania (2022)
Denna uppsats behandlar utmaningar som uppkommer med ökad nederbörd till följd av de pågående klimatförändringarna i kombination med ökad platsbrist i urban miljö. Utvecklingen av system som kan bemöta dessa utmaningar och förändra bilden av dagvatten från ett problem till ett naturligt inslag i stadsmiljön sker ständigt. I denna uppsats behandlas främst utmaningarna med hållbar dagvattenhantering och BGGsystem vilket betyder blå, grön, grå-system. Till grund för uppsatsen ligger en hypotes om att förutsättningarna för implementering av det multifunktionella BGG-systemet skiljer sig på offentlig platsmark och på kvartersmark. Metoder som används för genomförandet av arbetet är en litteraturstudie samt en referensstudie av två olika platser. Referensstudien har baserat på intervjuer med sakkunniga inom ämnet. Syftet är att identifiera de förutsättningar som finns för implementering av BGG-system på offentlig platsmark och på kvartersmark och hur samverkan kring dagvattenhantering kan förbättras oberoende av ägandegränser i urban miljö. Målet är att redogöra för vilka förutsättningarna är på offentlig platsmark och kvartersmark samt redovisa vägledande förslag på tillvägagångssätt för ökad samverkan kopplat till utvecklandet och implementeringen av BGG-system i urbana miljöer. Resultatet visar att förutsättningarna för implementering av BGG-system på offentlig platsmark och kvartersmark i grunden är lika. De skillnader som finns utgörs främst av platsens storlek, form och behov. Då BGG-systemet består av olika teknikområden är kunskapen om systemet och samverkan viktig genom hela processen, från planering till gestaltning, anläggning, drift och underhåll. De behov som systemet kan bidra till att uppfylla utgörs främst av rening och fördröjning i en omfattning som beror på vilken yta BGG-systemet ska implementeras på. Samverkan är en stor del i arbetet med hållbar dagvattenhantering och utan en fungerande samverkan kring kostnad, planering och anläggning är risken stor att konstruktioner som BGG-systemet inte implementeras i urban miljö. Med tvärfunktionell organisationsstruktur där alla arbetar mot samma mål, likt projektformer med gemensam projektbudget, ökar möjligheterna att åtgärder som gynnar hållbar dagvattenhantering genomförs. Genom ett gemensamt helhetsperspektiv och ansvar för den urbana miljön med fokus på dagvattenhantering oberoende av ägandegränser kan förändring ske. Detta kräver en förändrad syn på hantering av dagvatten och klimatförändringarna kopplat till vatten. Riktlinjer och mål behöver konkretiseras på nationell nivå och måste prioriteras i alla led och på alla nivåer. Det är av största vikt att vi ser vatten som en resurs och inte ett problem. Vatten har inga gränser.