Sociala beteenden och rangordning mellan renkalvar i hägn (Rangifer tarandus tarandus) - Burvall, Sofie (2022)
Sociala strukturer och rangordning mellan hjortdjur är fördelaktigt för att minska konkurrens inom en flock vid måttligt begränsade resurser. Vid ökad djurtäthet exempelvis i ett hägn där djuren går mer samlade, blir tillgången till resurser mer begränsad. Det gör att konkurrens och sociala interaktioner mellan djuren ökar i jämförelse med djur som lever fritt betande. Vid en ökad djurtäthet i hägn, blir det även svårare för ett djur att hålla sig undan eller fly undan från andra hotfulla individer. Detta leder i sin tur till en ökad frekvens av konflikter inom gruppen. En för hög djurtäthet under längre tid kan leda till stressrelaterade effekter, exempelvis sämre födointag. Sociala strukturer mellan honliga hjortdjur, men även mellan kalvar är inte undersökt i samma utsträckning som mellan hanliga hjortdjur. Renen (rangifer tarandus tarandus) är ett flocklevande hjortdjur där flockstrukturen bygger på rangordning och sociala interaktioner. Inom en flock kan sociala interaktioner och beteenden skilja sig åt beroende på individernas kön och ålder. På grund av klimatförändringar har fodring av renar blivit allt vanligare. Varmare och regnigare vintrar har lett till att mer islager bildas i och på snön, vilket idag lett till ännu mer begränsade tillgångar på betesmarker under vintern. Syftet med studien var att undersöka sociala interaktioner i en grupp med renkalvar, som utfodrades i hägn. Detta gjordes genom att undersöka om 1) frekvensen av agonistiska beteenden skiljde sig mellan individer, och 2) frekvensen av agonistiska beteenden skiljde sig mellan hornbärande och icke hornbärande djur. En observationsstudie utfördes på tio honliga renkalvar i ett hägn och dessa djur observerades genom videoinspelningar. Ett etogram upprättades inför observationerna och bestod av både aggressiva och subdominanta beteenden. Observationerna genomfördes i samband med utfodring av renkalvarna. Fler interaktioner sker under denna tid i och med att renarna blir mer samlade runt ett specifikt område, vilket gjorde att ett flertal sociala interaktioner kunde noters under en begränsad tid. Resultaten från observationsstudien visade att det fanns frekvensskillnader mellan olika beteenden och olika renar i hägnet. Resultaten visade även att hornbärande djur uppvisade fler aggressiva beteenden än icke hornbärande. Detta indikerar på att det fanns en rangordning bland renkalvarna som utfodrades i hägnet, men fler observationer och statistiska analyser skulle gjorts för kunnat presentera säkrare resultat.