Våtmarker i Helsingborg - Andersson, Alexander (2022)
Den här uppsatsen belyser våtmarkers positiva miljöpåverkan. Med hjälp av historiskt kartmaterial av Skånes historiska landskap visas landskapet och framför allt Råån förändring kopplat till utdikningsprojekten som påbörjades på 1800-talet. Vidare beskrivs våtmarkernas roll i ekosystemet samt vad börs tas i beaktande vid nyanläggning av våtmarker. Reningseffekten av näringsämnen närmare bestämt kväve i nio våtmarker längs Råån som anlades på 90-talet mellan Ottarp och Vallåkra i Helsingborgs kommun. Våtmarkernas förmåga att reducera näringsläckaget till sjöar och hav diskuteras. Provtagningar av våtmarkernas föroreningsgrad är inget som görs kontinuerligt och i det flesta fall inte över huvud taget. De schablonmässiga värden på kvävereningsförmåga som finns att tillgå visar att en aspekt som påverkar våtmarkernas totala rening av kväve är storleken på deras avrinningsområde. Det är även fallet i denna uppsats.