Där hav möter land - Palmqvist, Jennifer (2022)
Städer förtätas för att kunna växa och erbjuda sina invånare bostäder och goda livsmiljöer. Däremot står städer, särskilt kuststäder, inför klimatförändringarnas många medförande risker vad gäller översvämningar. Traditionellt sett har sådana risker adresserats med hårda lösningar som inte sällan är kostsamma, har en låg flexibilitet och påverkar ekosystem negativt. Det finns alltså ett behov av att undersöka hur kuststäder kan förtätas och hantera riskerna med stigande havsnivåer. Studien undersöker därför vad som styr planeringen av kustskydd i Malmö stad. Därmed syftar studien bidra till en ökad förståelse för hur behovet av förtätning förhåller sig till behovet av klimatanpassning genom kustskydd. Denna förståelse har skapats genom en analys av plandokument, genomförda platsobservationer och intervjuer med tjänstepersoner bakom planeringen. Denna analys har gjorts mot bakgrund av ett teoretiskt ramverk baserat på Patsy Healeys (2007) syn på strategisk planering och teorier om NbS. Resultatet visar att planeringen av kustskydd rör sig i en komplex verklighet där vad och vem som ska skyddas inte är en självklarhet. Framför allt innebär kommuners överordnade bostadsförsörjningskrav att behovet av en klimatanpassad stad underordnas. Däremot visar undersökningen att NbS kan möjliggöra en fortsatt bostadsexploatering, mitigera översvämningsrisken och dessutom ge andra fördelar i form av ekosystemtjänster. Vidare visar undersökningen även på hur den osäkerhet i klimatprognostiseringar som lamslår den fysiska planeringen kan överkommas genom den flexibilitet NbS erbjuder. Däremot visar studien att det finns ett fortsatt stort behov av beteendeförändringar för att minska klimatförändringarna och därmed stigande havsnivåer. Genom att synliggöra vattnet i staden, genom dels NbS, kan en vattenmedvetenhet skapas som behövs för att förstå och värdera naturen som en samhällsviktig funktion.