Att flytta och bevara en stad - Johansson, Hanna (2021)
Syftet med denna uppsats är att undersöka och belysa hur kulturvärden i stadsmiljön har hanterats i flytten av tätorten Kiruna, på grund av den växande gruvindustrin. Resultaten från en litteraturstudie av kulturvärde och planeringsprocesser, har ställts mot plandokument, information och rapporter från Kiruna kommun samt gruvbolaget LKAB som gemensamt utför flytten. Kulturvärden har befästs av experter i stadens viktigaste historiska byggnader, och där det har varit möjligt har dessa flyttats till den nya staden. Bedömningen har skett efter värdering, ekonomi och om byggnaden har klarat av en fysisk flytt. Stadens identitet har befästs i dess gruvarv. Den kulturellt värdefulla stadsplanen för gamla Kiruna höjs, men kommer inte föras vidare in iden nya stadsplanen. Grönområden och kulturmiljöer omnämns som värdefulla för Kiruna men det ges inga konkreta förslag på hur dessa ska bevaras. Däremot ska hänsyn tas till hur byggnaderna placeras i nya områden, men utan tydliga riktlinjer till vad det är som det ska visas hänsyn till. De utvalda byggnaderna kommer i majoritet från den första hälften av 1900 talet, och riskerar att skapa en enhetlig stad som inte visar hela Kirunas kulturvärde i stadsmiljö.