Gestaltning för friluftsliv året runt - Johansson, Lisa (2021)
Friluftsliv har länge ansetts om en fördelaktig metod för att öka fysisk aktivitet och skapa naturkontakt resulterande i ökad livskvalitet (Emmelin et al. 2010). Under vinterperioden minskar dock denna utomhusaktivitet drastiskt. På platser med utpräglat vinterklimat uppskattas, under vinterhalvåret, tiden vi spenderar inomhus till så högt som 90% (Pressman 1995). Detta resulterar i många fall i fysisk och psykisk ohälsa (Pressman 1996). Forskningen är överens om att problematiken kan och bör lösas genom att anpassa planering och gestaltning efter det lokala klimatet och den specifika platsen (Davies 2015; Ebrahimabadi 2015; Gehl 2010; Mänty & Pressman 1988; Pressman 1995). Däremot är forskningen inom gestaltning i kallt klimat sparsam och ojämn (Davies 2015; Pressman 1995; Stout et al. 2018). Framför allt saknas konkreta exempel på hur strategier framtagna av forskare kan implementeras i verkligheten (Costamagana et al. 2019; Stout et al. 2018; Pressman 1996).