Hållbara alternativ på substrat i blåbärsodling - Thorstensson, Måns (2021)
En litteraturstudie om hur blåbärsodling skulle kunna genomföras utan att använda torv som odlingssubstrat. Alternativ som tagits upp är biokol, bark, träflis och kokosfiber. Anledningen till att dessa tagits upp är för att de används i en viss utsträckning idag inom den typ av odling. Torv används på många håll i världen för olika syften, men inom hortikultur används det som odlingssubstrat. Torven har ett lågt pH och är i många aspekter ett perfekt substrat för blåbärsodling. Biokol kan få de egenskaper man önskar från ett substrat rent kemiskt genom att styra vilka råvaror som används. Bark används redan idag i stor utsträckning, men kräver en del förarbete. Exempelvis så behöver man starta en komposteringsprocess innan man kan använda bark som ett substrat för att slippa tillsätta stora mängder kväve. Kväve som går åt vid nedbrytningen av barken. Detsamma gäller träflis. Kokosfiber används en del i modernare odlingar, dock främst i krukodlingar.