Health status in riding school horses - Pättiniemi, Annika (2021)
Det finns begränsat med forskning om hur olika inhysningssystem påverkar hästens hälsa. Då hästarna spenderar en stor del av dygnet i inhysningssystemen borde dessa vara väl anpassade och främja en god hästvälfärd. Hos svenska ridskolor är individuell inhysning det vanligaste systemet och endast 10% av ridskolorna håller sina hästar i grupp i lösdriftssystem. Ett vanligt argument för individuell inhysning är att risken för att hästarna skadar sig är lägre jämfört med i lössdriftssystem. Uppsatsens syfte har varit att få en överblick av ridskolehästarnas (RH) hälsa i två olika inhysningssystem, individuell inhysning och lösdriftssystem, genom att notera deras hälsostatus och även kartlägga förekomsten av skador samt typ av skaderisker i systemen. Åtta ridskolor runt om i Sverige har använts för datainsamling. Genom intervjuer med ridskolornas verksamhetschefer samt annan personal, ansvarig för hästarnas hälsa, samlades data in över hästarnas tidigare skador. Data över skaderisker samlades in genom observationer på anläggningarna och hästarnas hälsostatus bedömdes av veterinär. Underlaget för data över hästarnas skador var 171 hästar och underlaget för data över hästarnas hälsostatus var 80 hästar (10 hästar från vardera ridskola). Studien gav en överblick av specifika problem och utmaningar inom de olika inhysningssystemen. I båda inhysningssystemen saknades tidigare journalföring över hästarnas hälsostatus. Studien visade att det är vanligt med skaderisker i stallar även då vissa stallar var relativt nybyggda. Inga signifikanta skillnader fanns i varken skadestatistik eller antalet skaderisker mellan systemen. Typ av skaderisker skiljde sig åt mellan de olika systemen. De typer av skaderisker som var vanligast i ridskolor med individuell inhysning var olika föremål samt dåligt uppsatta stängsel. I lösdriftssystem var de vanligaste typerna av skaderisker hönät och olika föremål. Dåligt designade stängsel och hala stallgångar registrerades endast på ridskolor med individuell inhysning.