Energianalys av gravstenstillverkning - Kristensen, Lilly (SLU/Landscape Management, Design, and Construction (until 121231), 2010)
Arbetet är en energianalys av gravstenstillverkning där energiförbrukningen för hela livscykeln redovisas. Analysen gäller en så kallad funktionell enhet som består av gravsten och sockel av vångagranit som levereras till en kyrkogård i Malmö. Ett svenskt stenhuggeri har hjälpt till med att ta fram data för de olika tillverkningsmomenten. Förutom uppgifter om själva tillverkningen har även kompletterande uppgifter inhämtats som gäller till exempel transporter och inköpt material. Jämförelse görs mellan fyra olika bearbetningar av den funktionella enheten. Bearbetningarna är handhuggen gravsten, helpolerad gravsten, gravsten med polerad framsida samt avidentifierad och återanvänd gravsten. Jämförelse av energiförbrukningen har även gjorts mellan tillverkningsländerna Sverige och Kina. I arbetet har antagande gjorts att energiförbrukningen vid tillverkning i de båda länderna är lika stora. Energislagen som redovisas är fossila bränslen (olja och diesel), svensk elektricitet och kinesisk elektricitet. Resultaten visar att för en gravsten producerad i Kina är energiförbrukningen mer än fyra gånger större än för en gravsten producerad i Sverige. Resultaten visar på att energiförbrukningen är nästan dubbelt så stor för en nytillverkad gravsten från Sverige vid jämförelse med en återanvänd gravsten. Vid jämförelse mellan en nytillverkad gravsten från Kina och en återanvänd gravsten är energiförbrukningen nästan sju gånger större. Bara att transportera en gravsten till eller från Kina förbrukar nästan 1,5 gånger mer energi än den totala energiförbrukningen under en hel livscykel för en nytillverkad svensk gravsten.