8 Insikter om Urbana postindustriella tomrum - Johansson, Malin; Köhne, Ilse (2021)
Samtida städer står inför två stora utmaningar. Den ena är urbanisering och den andra är befolkningstillväxt. För att bemöta utmaningarna och samtidigt sträva efter en hållbar utveckling förtätas städer inåt. Även om förtätning är en hållbar planeringsstrategi bidrar den till nya utmaningar som kan ge negativa effekter på människors hälsa. De områden som tas i anspråk och utvecklas med förtätning är vanligen de som förlorat tidigare funktionell användning och anses vara underanvända och underutnyttjade. Detta arbete fokuserar på postindustriella områden och beskrivs genom paraplybegreppet urbana postindustriella tomrum. Urbana postindustriella tomrum har studerats inom arkitekturprofessionen i årtionden och sedan dess har otaliga försök att definiera begreppet gjorts. I denna arbetsprocess har åtta stycken arbetsfrågor som berör urbana postindustriella tomrum successivt formulerats och resulterar i åtta stycken insikter. Insikterna handlar bland annat om den komplexitet som följer av att begreppet urbana postindustriella tomrum kan definieras på olika sätt. Andra insikter berör de värden som tomrum besitter och att tomrummen bör nyttjas som värdefulla resurser för att kunna möta framtida behov och utmaningar. Insikterna har vidare resulterat i en guide som ett resultat av en omfattande studie över postindustriella områden, som i detta arbete benämns som urbana postindustriella tomrum. För att tomrummen ska kunna utvecklas hållbart, samt användas utifrån dess fulla potential, krävs en ökad kunskap och en gemensam förståelse för dess värde. En samförståelse av värdet kan vidare bidra till en ökad förståelse för hur urbana postindustriella tomrum och dess värde kan samverka och hur de relaterar till varandra. Utifrån värdet krävs vidare en gemensam målbild om vad de kan bidra med, till ett enskilt område men även till staden som helhet. Förhoppningen är att de insikter som presenteras i detta arbetet och i guiden ska, i en tidig planeringsprocess, bidra till ett kompletterande förhållningssätt till en social hållbar utveckling av urbana postindustriella tomrum.