Dagvattenhantering som katalysator för urbana ekosystemtjänster - Borén, Erik; Gillsjö, Olle (2021)
De pågående klimatförändringarna är vår tids största globala utmaning. Global uppvärmning ökar risken för extremväder och redan nu kan vi bland annat se en ökande översvämningsproblematik runtom i världen. Översvämningsproblematiken blir särskilt påtaglig i de urbana områdena som sam-tidigt kan se en starkt ökande inflyttning. Denna urbanisering och dess medföljande förtätning leder ofta till en ännu högre risk för översvämningsproblem samtidigt som städerna blir allt mindre resistenta och fler och fler människor tvingas uppleva problematiken. För att klara av de framtida kli-matförändringarna behöver städerna därför utveckla skydd eller mer hållbar design och stadsplane-ring för att klara av de ökande dagvattenmängderna vilka ofta ska tas hand om i de allt färre kvar-varande grönytorna i städerna.