Maskinell plantering med Plantma X - Tysklind, Linnea (2021)
Utbudet av arbetskraft för manuell plantering minskar, vilket har föranlett att en ny planteringsmaskin har utvecklats med mål att i framtiden kunna ersätta den manuella planteringen av skogsplantor. Genomgående för tidigare kontinuerligt framryckande planteringsmaskiner har varit att planteringsresultatet varit för dåligt, samt att de inte klarat av att plantera i svår terräng. Dåliga planteringsresultat medförde höga kostnader för att skapa godkända föryngringar, och cirka år 2000 lades det sista kontinuerligt framryckande projektet ned. Idag finns en ny kontinuerligt framryckande maskin, Plantma X, som under 2020 planterat på Sveaskogs marker i Bergslagen och södra Norrland.