Bevarande och förändring på Östra kyrkogården i Malmö - Eriksson, Ellen (2021)
I dagens urbaniserade samhälle avtar intresset för den traditionella begravningsplatsen samtidigt som trycket på stadsnära grönytor ökar. Detta har lett till att begravningsplatser i allt större utsträckning används likt parker vilket har gett upphov till konflikt. Begravningsplatser skyddas i många fall av lagar som strävar efter att bevara dess befintliga karaktär och funktion. I linje med detta är förändring av begravningsplatser utmanande samtidigt som det är nödvändigt för att tillgodose samhällets nya behov. Behovet av anpassning har bland annat uppmärksammats i Malmö där Östra kyrkogården, gestaltad av Lewerentz, står inför förändring. Begravningsplatsens minneslund och omgivande yta behöver utvecklas för att följa med i tiden medan dess ursprungliga karaktär inte får gå förlorad. Uppsatsen ämnar undersöka möjligheten till utveckling av begravnings-platser, med hänsyn till kraven för bevarande, samt den nutida synen på begravningsplatsers funktion i samhället. En litteraturstudie och ett platsbesök, på Östra kyrkogården, ligger till grund för en analys som redogör för slutsatser gällande vilka aktiviteter som bör prioriteras. Dessa sammanställs sedan i en gestaltning, av minneslunden och omgivande yta, där balansen mellan bevarande och förändring behandlas. Gestaltningen landade i förslaget ”Cirklar av liv” och stora delar av platsens befintliga karaktär har bevarats med hänsyn till dess kulturhistoriska arv. Tilläggen avser främst att gynna platsens återhämtande kvalitéer och men även tillåta rekreativ aktivitet.