Belysning samt ljussättning av broar och tunnlar i urban miljö - Maringelli, Ludwig (2021)
Förekomsten av broar och tunnlar är idag viktiga komponenter i den svenska stadsbilden, detta för att få städerna att fungera. Syftet och målet med följande studie är att med hjälp av förståelse för god belysning, bidra till brotts- och olycksprevention samt trygghetskänslor, men även att undersöka hur tekniska lösningar för belysning på broar och i tunnlar utformas. Undersökningen resulterade i att begreppet god belysning kunde förklaras, användas och utnyttjas för att på bästa sätt ljussätta broar och tunnlar i förhållande till trygghet och säkerhet. God belysning bidrar även med att förebygga brott och olyckor samt att ge besökarna och de som nyttjar platserna trygghetskänslor. Slutligen kom studien även fram till att projekteringsstadiet var ett viktigt moment inte bara för planeringen av god belysning utan även för underhållningen av god belysning.