En studie av ruderatmarker - Lyth, Maj (2021)
Uppsatsen redogör för hur planeringsprocessen av ruderatmarker genomförs och belyser olika förutsättningar och dokument som kan vara av betydelse för planering av dessa. Genom en litteraturstudie har planeringsprocessen sammanfattats och analyserats för att hitta resonemang till hur ruderatmarkerna kan utvecklas. Planeringsprocessen har undersökts med hjälp av material från Boverket. En fördjupning av planeringsprocessen för Malmö stad har gjorts där tillhörande program och målbeskrivningar studerats för att ge en bredare förståelse för stadens planering. Gyllins trädgård i östra Malmö har studerats som exempel på en ruderatmark där de gröna värdena bevarats för att få en uppfattning av vad som krävs för ett lyckat projekt. En av slutsatserna är att det kan finnas värden på ruderatmarker med vegetation som är unika för området och att bevarandet av dessa kan bidra till en mångfald av grönytor i staden. De är oplanerade områden som förbises i planeringen. Myndigheter såsom Boverket förespråkar en förtätning av staden, där ruderatmarker är attraktiva exploateringsområden eftersom de oftast har ett centralt läge. En exploatering på dessa marker skulle på sikt kunna leda till att värden försvinner och mångfalden av grönytor minskar i staden.