Från kvantitet till kvalitet, men vad är det? - Johansson, Fredrik (2021)
Stadsförtätning är en vanlig strategi för att möta den brist och efterfrågan på bostäder som finns i de flesta svenska städer i dag. Inte sällan ses grönytor som potentiella platser att förtäta på. Samtidigt ska dessa uppfylla behov av rekreation, klimatanpassning och biologisk mångfald. Uppsatsen undersöker hur grönytors kvaliteter diskuteras i relation till strategin stadsförtätning, och om olika definitioner av- och synsätt på kvalitet påverkar vilka ytor som exploateras och vilka som bevaras. En modell för att analysera och diskutera olika definitioner av kvalitet presenteras. Modellen används sedan för att undersöka ett fall i Lund, där kommunen valt att exploatera delar av en park för bostadsbyggnation. Undersökningen visar på behovet av ett fördjupat och breddat arbetssätt i bedömningen av grönytors kvaliteter, speciellt i relation till de behov av mångfunktionalitet och samutnyttjande som ökad bebyggelsetäthet och klimatförändringar ställer på dessa ytor. Uppsatsen pekar också på hur en förskjutning i synsätt på grönytor, från kvantitet till kvalitet, kan ses i relation till ett paradigmskifte från modernismens rymlighetsideal till ett täthetsideal. Samtidigt behöver synsättet på kvantitet och kvalitet som motsatser omvärderas när klimatanpassningen av städer både kräver väl tilltagna ytor och en kvalitativ, komplex gestaltning.