Grön infrastruktur i förtätad stadsmiljö - Ivic, Amanda; Törnvi-Olandersson, Malin (2021)
Förtätning är en allmänt accepterad lösning som hållbar strategi för städers utveckling. I en tät stad har grön infrastruktur en essentiell roll för att upprätta en högkvalitativ hållbar stadsmiljö. Problematiken ligger i att städernas gröna infrastruktur tenderar minska i samband med att städerna byggs tätare och exploateras. Konsekvensen av att städerna förtätas är även hårdare konkurrens om tillgängliga ytor, där grön infrastruktur förhandlas gentemot andra användningsområden som många gånger prioriteras högre. Samtidigt är det beskrivet att gröna värden ska utvecklas, skyddas och bevaras i stadsplaneringsstrategier. Studiens syfte är att belysa relationen mellan grön infrastruktur och förtätning, där vi adresserar problematiken att samtidigt bygga tätt och grönt. Detta undersöks genom en fallstudie med Norra Sorgenfri i Malmö som fall. Genom kritisk diskursanalys av plandokument och planerares berättelser kring den gröna infrastrukturens utveckling i relation till förtätning, jämförs retorik med praktiskt utfall i studien.