Fungerar rovdjursstängsel mot lodjur och varg - Follinger, Linnéa; Rathjen, Minna (2021)
Får hålls på bete större delen av året, samtidigt har lodjurs (Lynx lynx)- och vargpopulationen (Canis lupus) växt i Sverige, vilket har inneburit att risken för rovdjursangrepp har ökat. Syftet med arbetet är att ta reda på om dessa angrepp kan förhindras med hjälp av rovdjursavvisande stängsel samt hur angreppen påverkar fårägaren och fåren, för att ta reda på ifall det finns en möjlighet till en samexistens mellan rovdjur och fårhållningen i Sverige. En sammanställning av litteratur rörande ämnet tyder på att rovdjursstängsel har en god effekt mot varg och lodjur, men att de finns olika faktorer som påverkar verkningsgraden av stängslet. För kategorin rovdjursavvisande stängsel räknas femtrådigt elstängsel och fårnät kompletterat med två eltrådar. Ett rovdjursangrepp skulle kunna leda till beteendeförändringar hos fåren samt en negativ inställning till våra svenska rovdjur hos fårägarna. Den digitala enkäten som skickades ut till 66 fårägare via Länsstyrelsen i Västra Götaland resulterade i nio enkätsvar där majoriteten av fårägarna inte använde sig av rovdjursstängsel trots en ökad oro till följd av rovdjursangrepp. De flesta av respondanterna hade lodjursangrepp på sina får. Litteraturgenomgången har visat att fårnät med två kompletterande eltrådar ger det effektivaste skyddet men trots det är lodjur det svåraste rovdjuret att stängsla mot. Ytterligare studier krävs för att få en bättre överblick över användningen av rovdjursavvisande stängsel i Sverige samt ifall effektiviteten enbart berör den enskilde fårägaren.