Omgivningens påverkan på kalvens hälsa - Bengtsson, Albin; Ronström, Viktor (2021)
Hur kalvens hälsa och tillväxt varit under sina första 90 dagar har en inverkan hela hennes liv och hennes framtida mjölkproduktion. Denna uppsats syftar därför till att reda ut hur mjölkraskalvar påverkas av dess inhysning och undersöka kalvens behov och hur dessa behov tillfredsställs i de olika inhysningssystemen. Samt redogöra hur olika system har för och nackdelar i olika aspekter för så väl kalven som personalen. Dessa frågor besvaras genom att undersöka flertalet vetenskapliga artiklar. Kalvar som har en yta av minst 2,8 m2 var och som hålls i grupp leker mer, uppnår en bättre social förmåga och äter mer koncentrat. En god ventilation är grunden för att uppnå ett lågt smittryck. Ventilationen måste dock vara utformad så att det inte uppstår drag vid kalvarna. Många studier påvisar att kalvar som inhyses utomhus i hyddor eller liknande är friskare men det är även ofta ett system med sämre arbetsmiljö. Detta arbete har inte kunnat dra slutsatsen om vilket enskilt system som skulle vara bäst. Däremot så klargörs de parametrarna som ger förutsättningarna för ett bra kalvstall och ger läsaren en grundlig förståelse om vad som har störst inverkan på hälsan och tillväxten.