Barn och ungas rätt till stadsrummet - Hedman, Sofie; Pettersson, Hanna (2021)
I dagens samhälle utgör den urbana miljön en allt vanligare uppväxtmiljö för barn och omkring 85 procent av Sveriges barn lever i städer. Till följd av allt tätare städer har barns plats, såväl fysiskt som retoriskt, begränsats att omfatta specifika platser i staden. Barn har behov av att utforska hela staden och enligt FN:s barnkonvention har barn rätt till att vara en del av det offentliga rummet. Trots att Sverige besitter stora kunskaper om barnvänliga utemiljöer och att barnkonventionen har varit en aktuell fråga sedan den undertecknades 1990, saknas ett sammanhållet nationellt arbete och bevakning om barns utemiljöer samt en preciserad innebörd gällande barns rättigheter i stadsplaneringen. Det ställer stort ansvar på kommunerna som genom decentraliseringen har det yttersta ansvaret för utemiljöns kvalitét och barnkonventionens tillämpning.