Bevarande av den akut hotade ormbunken, Skuggbräken, Polystichum braunii - Sandelin, Eric (2021)
Skuggbräken är en akut hotad ormbunke med en enda känd lokal på Söderåsens Nationalpark, i Skåne. Detta är ett förarbete för att kunna utveckla en bevarandeplan för arten och kunna bevara populationen i odling, ex situ. Av denna anledning har det varit viktigt att se på vilka hot och förutsättningar som finns för ett långvarigt bevarande av arten. Arbetet är baserat på populationsdata och meteorologiska data för att se hur detta verkar ha påverkat den svenska populationen. Detta har sedan jämförts med liknande studier som gjorts på arten i Tyskland och Norge, för att kunna dra slutsatser om vad som behöver göras för ett effektivt bevarandearbete. Resultaten visar att det finns en stor risk för att skuggbräken dör ut vid den enda kända lokalen och att det skulle vara viktigt att bevara plantor i odling. Sporsådderna har visat att det finns goda möjligheter att driva upp plantor för att långsiktigt bevara en population ex situ. Slutligen finns två bilagor, med metodik för sporsådd och enklare beräkningar för genetiskt bevarande, som ska ses som exempel på hur man rent praktiskt skulle kunna arbeta för bevarande av arten ex situ.