Urbana ängar – skötsel, anläggning och problematik - Toft Möllerberg, Martin (2021)
Det här arbetet undersöker vilken problematik man kan stöta på vid anläggning och skötsel av urbana ängar. Arbetet undersöker och diskuterar även olika förslag av lösningar på dessa problem. Genom en litteraturstudie undersöks först gräsytor och olika sorters ängar, såsom traditionella och måleriska ängar. Vidare undersöks olika metoder för anläggning och skötsel vid varje ängsyta. Kring anläggningen diskuteras erfarenheten som krävs, detta i anledning av att varje ängsyta kräver en unik anläggning beroende på miljöförhållanden. Det redovisas olika ängstyper och var dessa bör anläggas samt vilka fördelar och nackdelar de olika ängarna kan ha. Det undersöks vad en målerisk äng kan ha för fördelar framför en perenn äng i urbana sammanhang. Diskussionen kring skötseln problematiserar mycket runt slåttern då det är en skötselaspekt som de flesta ängar har. Kommuner, bostadsbolag och entreprenörer har höga deponeringsavgifter då de ofta inte har egna komposter. I samband med detta diskuteras olika lösningar för slåttern, såsom biogas eller kompostering.