Skördarförarnas arbetssituation i södra Sverige - Jungergård, Fredrik; Hultin, Arvid (2021)
En intervjustudie har under våren 2021 genomförts som ett examensarbete på SLU Skogsmästarskolan i syfte att ta reda på hur arbetssituationen ser ut för skördarförare och maskinentreprenörer i dagens skogsbruk. Studien visar att det är ett tufft klimat som de får arbeta i. Pressen från skogsbolagen, den låga lönsamheten generellt, ett ständigt utökat antal arbetsuppgifter och den ekonomiska press som bildas utifrån detta är något som alla upplever på ett eller annat sätt. Dessa problem hade gått att lösa genom en bättre planering från skogsbolagens sida och bättre kommunikation parterna emellan. Många gånger beror det på vilken typ av person som sitter på den berörda positionen på skogsbolaget om samarbetet fungerar bra eller dåligt. Med en bättre kommunikation, bättre planering, och tydligare överlämningar när nästa part ska ta vid skulle man kunna uppnå bättre lönsamhet och produktivitet utan prispress.