Prestation vid avverkning med stor skördare i volymblädning - Karlsen, Tobias (2021)
Intresset för hyggesfritt skogsbruk ökar i Sverige. För att kunna bemöta detta ökande intresse behövs aktuell kunskap om prestationer och kostnader för hyggesfria avverkningar. Denna studie bygger på en skördares prestation i volymblädning vid varierad uttagstyrka på grundyta. Om avverkning med lättare uttagstyrkor kan utföras till samma kostnad som hårdare uttagsstyrkor öppnar det för förändring i skogsbruksfilosofi, eftersom lättare uttag exempelvis medför högre volymtillväxt och bättre bevarad skogskänsla än avverkningar med hårda uttagsstyrkor. Syftet med studien var att studera hur olika uttagsstyrkor påverkar momentfördelningen, prestationen, skadefrekvensen på kvarvarande träd samt avverkningskostnaden vid avverkning med stor skördare vid volymblädning. Studien omfattade tre olika behandlingar för uttagstyrka (dvs andel av beståndets grundyta som avverkades; Lätt ca 15%, Medel ca 30% och Hård ca 45%). Behandlingarna indelades i parceller omfattande 30x80 meter. I respektive parcell studerades skördarens momentfördelning och prestation. Skördaren som ingick i studien var en 23 ton Ponsse Scorpion med H6 aggregat. Med vetskap om skördarförarens prestation kunde avverkningskostnad uträknas. Vidare studerades skadefrekvens på kvarvarande skog och underväxt. Vid behandling Lätt var skördarens prestation 52,4 m3fub/h(G0), vilket var 16 % högre än vid behandling Medel och 22 % högre än vid behandling Hård. Inga skador observerades på kvarvarande stammar efter avverkning. Skador på underväxt/föryngring styrdes av antalet underväxtstammar och förekom främst i stickvägarna. Volymblädning medför låga volymuttag per hektar i jämförelse med trakthyggesbruk. För att reducera avverkningskostnaden när flyttkostnad inkluderas beräknades det att arealen på blädningsbestånd bör överstiga 4 hektar. Vid denna areal (4 hektar) var avverkningskostnaden i studien 42 kr/m3fub för behandlingen Lätt. För behandling Hård vid samma areal var avverkningskostnaden oväntat nog något högre (49 kr/m3fub). Slutsatser från studien är att skördarens prestation vid volymblädning i flerskiktade bestånd sjunker med ökad uttagstyrka. Detta för att medelstamsvolymen på uttagen volym sjunker i och med ökad uttagstyrka i flerskiktade bestånd. Avverkningskostnaden var i denna studie lägst vid svag uttagsstyrka (behandling Lätt, 15% avverkad grundyta). För att reducera avverkningskostnaden bör bestånd som sköts med volymblädningsbruk överstiga 4 hektar, eftersom flyttkostnaden fördelas per avverkad kubikmeter. Vidare kan antas att volymblädning med stora skördare inte måste medföra hög skadefrekvens på kvarvarande stammar. Enligt denna studie verkar skadefrekvensen på föryngring styras av antalet underväxt, och att den skadade underväxten främst återfinns i stickvägarna.