Dagvatten som resurs för kulturella ekosystemtjänster i staden - Eriksson, Ellica (2021)
Multifunktionell dagvattenhantering anses vara ett av samtidens svar på den översvämningsproblematik som uppstått i städer till följd av klimatförändringarna. Öppna dagvattenlösningar kan beroende på sin utformning leverera, förutom reglerande ekosystemtjänster, även kulturella sådana som exempelvis rekreation och estetiska upplevelser. Dessa tjänster är immateriella och komplexa att förstå, vilket gör att de underskattas och är svåra att visualisera trots att de bidrar till hållbara samhällen. Denna studie undersökte därför hur två multifunktionella dagvattenlösningar i Uppsala har utformats för att bidra till kulturella ekosystemtjänster samt hur landskapsarkitekter resonerar kring de kulturella ekosystemtjänsternas roll vid planeringen och gestaltningen av dem. Målet var att uppmärksamma och öka förståelsen om kulturella ekosystemtjänster samt inspirera landskapsarkitekter till hur tjänsternas roll kan stärkas i liknande dagvattenprojekt. Metoden bestod av platsanalyser samt kvalitativa intervjuer. Resultatet indikerade att de undersökta dagvattenlösningarnas utformning bidrar till kulturella ekosystemtjänster och att deras placering, synlighet och tillgänglighet spelar roll. Det framkom också att kulturella ekosystemtjänster diskuteras medvetet vid planering och gestaltning, men i andra termer, och upplevs ha fått relativt gott om utrymme i projektet trots att så inte alltid är fallet i stadsbyggnadsprojekt. Studien resulterade i sex rekommendationer för framtida projekt. Tre exempel är att planera för tjänsterna ur ett helhetsperspektiv för att tillgodose en variation av dem, sprida kunskap om dem men också konkretisera begreppet samt uppmärksamma dem mer i planer och gestaltningsprogram.