En produktionsjämförelse mellan Hyssnametoden och SLU:s försöksytor - Melkersson, Isabella; Christensson, Camilla (2021)
Det traditionella trakthyggesbruket har sedan 1900-talets mitt varit den mest förekommande metoden inom det svenska skogsbruket. Detta innefattar markberedning, röjning, gallring (1 – 2 gånger) och till sist föryngringsavverkning. Under olika perioder har gallringsfritt skogsbruk diskuterats som en alternativ skötselmetod. Detta för att gallring argumenterats som olönsamt. En parameter som gör att skogsägare håller kvar till det traditionella trakthyggesbruket, är att en jämnare avkastning uppstår vid gallring, vilket är en fördel för skogsägaren. Två bröder i Hyssna förespråkar det gallringsfria skogsbruket och uppmanar fler att ta del av deras metod som är gallringsfri. Syftet med denna studie var att jämföra volymproduktionen mellan Hyssnametoden, en gallringsfri metod och SLU:s försöksytor, som innefattade en till två gallringar samt gallringsfritt. Även timmerandel och mortalitet har jämförts mellan dessa olika metoder. Antaganden kring denna frågeställning var att SLU:s gallringsobjekt producerade högre timmerandel än de gallringsfria objekten, samt att SLU:s gallringsobjekt producerar mindre volym än de gallringsfria objekten. Fältarbetet har genomförts i Hyssnas socken genom en objektiv cirkelytetaxering. Insamlingsdata har sedan bearbetats i Excel för att få fram resultaten. SLU:s databearbetning har sammanställts genom information från ESF:s fältförsöksdata. Litteratursökning har skett genom databaserna google scolar, Primo samt Web of Science. Huvudresultatet visar att Hyssnas gallringsfria metod genererar högre volymproduktion, men en sämre ökning av timmerandel i jämförelse med SLU:s gallrade objekt (vid en gallring). Mortaliteten var högst bland de gallringsfria objekten. Till ett medel hade Hyssnas objekt högst mortalitet. Enligt vårat resultat ger en gallring en högre timmerandel med en låg mortalitet, medans gallringsfritt skogsbruk ger högre volymproduktion och högre mortalitet.