Faktorer som utgör ryttarens val av bett till häst - Grünewald, Anna; Nitsing, Saga (2021)
På dagens marknad finns en mängd olika bett i varierande utformningar och storlekar. De marknadsförs för att fylla en rad olika funktioner och främja hästens välfärd. Forskning har påvisat fynd av skador i munhålan relaterade till bett. Trots detta saknas kunskap om vilka faktorer som styr ryttarens val av ett specifikt bett till en häst och vid olika tillfällen. Syftet med denna kandidatuppsats är att undersöka vilka typer av bett som används inom disciplinerna hoppning, dressyr och fälttävlan genom att besvara frågeställningarna; Vilka bett använder ryttare inom sin disciplin? Vilka faktorer utgör ryttarens val av ett specifikt bett? Studien genomfördes som en enkätstudie och resultatet bearbetades med hjälp av Chi2. Det mest förekommande bettet inom alla disciplinerna var tränsbett, följt av stångbett i dressyr, hackamore i fälttävlan och hävstångsbett i hoppning. Det fanns även en signifikant skillnad mellan grupperna. De faktorer som styr ryttarens val av bett är ryttarens egen upplevelse av tillfredsställelsen i kontakten, följt av storleken på bettet. En upptäckt i denna kandidatuppsats var att svarsfrekvensen kring att ta hjälp av en utbildad person var relativt låg i förhållande till svarsalternativ standardbett. Det vore intressant att utforska vad detta beror på. Svarssammanställningen i denna kandidatuppsats har gett en kartläggning kring faktorer som påverkar ryttarens val av bett i Sverige och kan och kan komma att ligga till grund för framtida studier.