Skillnader i vårvetekärnors utseende - Pålsson, John; Hammargren, Magnus (2021)
Intresset för lantsorter är något som ökar för att de är odlingssäkra i system med små insatser, förväntas klara framtida klimatförändringar med ökad risk för torka bra, samt för att de har goda bakningsegenskaper. Lantbrukare som odlar lantsorter upplever att de är småkorniga jämfört med moderna sorter och att kärnorna är rundare än hos moderna vårvetesorter. Syftet med detta arbete var att identifiera storleks- och utseendemässiga skillnader mellan sorter av vårvete och om sorterna påverkas olika av miljö och gödsling. För att uppnå syftet har vi använt oss av en Cgrain Value som fotograferar kärnorna och med hjälp av ett spegelarrangemang får bilder från tre vinklar, från vilka utseendet hos spannmålskärnorna analyseras. Prov bestående av ca 100 g kärnor av sju vårvetesorter (3 moderna sorter, 2 lantsorter och 2 evolutionära blandningar); odlade två år (2019 och 2020); på två olika platser (Ekhaga och Krusenberg i Uppland); vid två olika gödslingsnivåer (med och utan rötrest); från fyra upprepningar per försök har jämförts, vilket har resulterat i drygt 500 000 analyserade bilder. Rundhet och volym identifierades med hjälp av en principialkomponentanalys som användbara variabler för att svara på forskningsfrågorna. De studerade faktorernas betydelse för utfallet hos dessa variabler undersöktes med hjälp av en variansanalys. De moderna sorterna Skye och Quarna hade större kärnor än lantsorterna, de evolutionära sorterna och Dacke. Sorten Skye hade minst runda kärnor och det fanns en negativ korrelation mellan rundhet och volym där stora kärnor var mindre runda än små kärnor. Gödsling ökade kärnvolym något för alla sorter och sorterna påverkades olika av miljön, men dessa effekter var inte lika stora som effekten av sort. Det fanns skillnader i hur sorternas rundhet påverkades av miljön, men skillnaden var liten jämfört med effekten av sort. Slutsatsen är alltså att sorten har stor betydelse för hur stora vetekärnor blir och att små kärnor tenderar att vara mer runda. Resultaten indikerar också att det är svårt att påverka kärnvolym och rundhet hos vetekärnor med hjälp av gödsling, eftersom båda egenskaperna till stor del beror på sort och miljö.