Okonventionella grovfodermedel som krisfoder till nötkreatur - Alveblad, Christine (2021)
Under torrperioder eller andra extrema väderförhållanden kan foderbrist uppstå. Detta skedde i Sverige år 2018 och lantbrukare blev tvungna att hitta andra vägar för att få fram foder till sina djur. Ett ökat intresse för okonventionella fodermedel så som vass och skogsprodukter har setts. Vass har en låg sockerhalt vilket gör att det behöver ensileras med tillskott av socker för att hålla en bra foderkvalitet och genom att gödsla med kväve får vassen ett högt råproteinvärde. Mer än hälften av Sveriges landareal består av skog där tall och gran är de vanligaste träslagen. Trä innehåller höga halter lignin som gör att smältbarheten är låg. Lövträd har lägre halter lignin och därmed en högre smältbarhet. Spån, löv och barr från skog är möjliga fodermedel, både som inblandning i fodret och som skogsbete. Med kemisk behandling kan smältbarheten öka i trämassan. Sveriges bönders strategier för att hantera foderbrist har mer eller mindre varit den samma som i länder med återkommande torrperioder. För att öka Sveriges beredskap för liknande situationer i framtiden behövs en kortsiktig plan i form av att leta arealer, nya betesmarker och alternativa okonventionella fodermedel. Även en långsiktig plan behövs med att bygga upp en buffert av foder från tidigare år. Även att utöka andelen skogsbetesmarker med löv och barr och bygga foderstater med vass och spån kan på lång sikt hjälpa svenska lantbruket att hantera foderbrist.