Gröddiversifiering i potatis : tillämpning och möjligheter - Ericsson, Lisa (SLU/Dept. of Ecology, 2021)
De storskaliga monokulturella jordbruk som finns idag är i stor utsträckning beroende av insatser i form av pesticider och mineralgödsel vars användning och produktion tär på jordens resurser och ekosystem. Behov finns att utforma odlingssystem som är långsiktigt hållbara med en fortsatt hög produktivitet. Diversifiering av odlingssystem genom ökning av antalet arter i systemet kan vara en del i att uppnå dessa mål. Potatis är en viktig gröda i Sverige men det finns utmaningar, speciellt i den ekologiska odlingen, som skulle kunna mötas med gröddiversifiering.