Kärnsvampar på ask och skogsalm i Vårdsätra naturreservat - Soler Kinnerbäck, Karl (SLU/Swedish Species Information Centre, 2021)
Almsjuka och askskottsjuka är två svampsjukdomar som kan få stora konsekvenser för arter knutna till skogsalm Ulmus glabra och ask Fraxinus excelsior i Sverige. Det svenska almbeståndet är kraftigt reducerat och en stor del av askarna är infekterade. Likt för många andra organismgrupper knutna till dessa trädslag riskerar flertalet arter av kärnsvampar att påverkas negativt till följd av den minskade tillgången till substrat. Studien undersöker vilka arter av kärnsvampar som kan hittas på skogsalm och ask i Vårdsätra naturreservat samt några ekologiska parametrar. Lågor, grenar och kvistar inventerades i åtta provytor där förekomst och icke förekomst av arter noterades tillsammans med vedens grovlek och nedbrytningsgrad. Totalt hittades 77 arter varav åtta är rödlistade och en art ny för Sverige. Resultaten indikerar att klen ved är av stor betydelse för många kärnsvampar och att samtliga nedbrytningsgrader av substratet är gynnsamma för flertalet arter, även om måttligt nedbrutet substrat sannolikt har extra stor betydelse. Vissa arter, såsom Seltsamia ulmi och Splanchnonema foedans, verkar föredra klen ved medan andra, såsom Endoxylina astroidea och Lopadostoma pouzarii, verkar föredra grövre ved. Fynd av många, sällan rapporterade och flertalet oidentifierade arter visar att det finns mycket kvar att upptäcka bland kärnsvamparna.